Eljárást indítottak az ittasan vezető Demcsák Zsuzsa ellen 2016.05.05.

Nem marad következmények nélkül Demcsák Zsuzsa minapi ittas vezetése. A Mokka műsorvezetőjét, egyben A Nagy Duett sztárját hétfő hajnalban csípték el a rendőrök.
Hatalmas port kavart szerdai cikkünk, amelyben a TV2 sztárja, Demcsák Zsuzsa bevallotta: hibázott, és borzasztóan sajnálja. A bocsánatkérés azután történt, hogy a Bors megtudta: hétfő hajnalban A Nagy Duett után, a fárasztó hét lezárásaként kiengedte a gőzt egy kisebb társasággal, és közben lehajtottak pár pohárral. Demcsák ezután autóba ült és hazaindult. Pechére azonban a rendőrség éppen arra tartott rutin igazoltatást, a Mokka műsorvezetője pedig fennakadt a rostán. Kiderült, alkoholos befolyásoltság alatt állt. A Bors kérdésére a rendőrség közölte: eljárást indítottak az ügyben.
– A Budapesti Rendőr-főkapitányság II. kerületi Rendőrkapitányság járőrei 2016. május 2-án 2 órakor közúti ellenőrzést hajtottak végre Budapest II. kerületében, amely során egy személyt igazoltattak. A BRFK II. kerületi rendőrkapitányság eljárást indított járművezetés ittas állapotban vétség elkövetésének gyanúja miatt – hangzik a hivatalos válasz.
Demcsák Zsuzsa esetében figyelembe veszik, hogy korábban egyszer már bevonták a jogosítványát © DFP
A Bors ezzel kapcsolatban felhívott egy jogi szakértőt, dr. Vidákovics Bélát, hogy magyarázza el, mit jelent pontosan a vétség, és általánosságban milyen büntetésre lehet számítani.
– Zéró tolerancia van hazánkban érvényben. Ez azt jelenti, ha a vezető véralkoholszintje a 0,2 ezreléket meghaladja (ez azt jelenti, hogy bizonyíthatóan ivott), akkor biztosan szabálysértési eljárást kezdeményeznek vele szemben a KRESZ megszegése miatt, míg ha a véralkohol-koncentráció a 0,5 ezreléket meghaladja, úgy ittas járművezetés miatt fog a rendőrség büntetőeljárást indítani. Ittas vezetés esetében alapesetben vétség, minősítő körülmény fennállása esetén bűntett miatt folytatják le az eljárást. A vétség a kisebb, míg a bűntett súlyosabb bűncselekmények közé tartoznak. A véralkohol-koncentráció 0,51 és 0,8 között igen enyhének minősül – gyakran az is előfordul, hogy nincs az adott személyre gyakorolt semmilyen élettani hatása –, de a törvény szigora miatt már ebben az esetben is el kell tiltani az elkövetőt a járművezetéstől. Gyakran előfordul, hogy az intézkedő rendőrök már a helyszínen elveszik a sofőr jogosítványát – magyarázta a szakértő.
Ennek fényében érdekes, hogy Demcsák azt nyilatkozta a Borsnak, hogy nem vonták be a vezetői engedélyét.
Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a döntést befolyásolja-e, ha valakinek korábban már elvették a jogosítványát. Közismert, hogy Demcsák Zsuzsa 2014-ben elveszítette vezetői engedélyét, mert annyi hibát vétett.
– Általánosságban elmondható, hogy a büntetés kiszabása során figyelembe veszik, hogy milyen volt a vezető korábbi közúti magatartása, milyen gyakran szegi meg a szabályokat. Súlyosító körülményként értékelheti a bíróság, ha korábban már állt az elkövető eltiltás hatálya alatt, azaz bevonták a jogosítványát. A kialakult gyakorlat szerint olyan személynél aki korábban ittas vezetés miatt nem volt büntetve, vétség esetében pénzbüntetés kiszabása várható, amelynek összegét az ittas­ság fokához és az elkövető jövedelméhez igazítja a bíróság – mondta el dr. Vidákovics Béla Zsolt ügyvéd.
KÉT POHÁR BORT IHATOTT
Egy 56–60 kilós nő esetében közelítő becslések szerint 2,5 deci bor, egy alkoholos koktél, vagy két-három pohár sör szükséges ahhoz, hogy a véralkoholszintje 0,5-0,6 százalék körül legyen akkor, ha az utolsó kortyot egy órával előtte itta meg. Az internetes kalkulátorok szerint a 0,5-1,5 százalékos véralkoholszint többek között eufóriát, emelkedett hangulatot, gátlások elvesztését és bőbeszédűséget, növekvő reakcióidőt és szűkülő térlátást okoz.
MIÉRT NEM VETTÉK EL ­­A JOGOSÍTVÁNYÁT?
Lévai Katalin, a Medgyessy-kormány egykori minisztere a Facebook-oldalán háborodott fel azon, hogy Demcsák Zsuzsa állítása szerint nem vették el a jogosítványát annak ellenére, hogy ittasan vezetett.
A politikus a Facebookon vonta kérdőre a sztárt © MTI
„A celebekre nem vonatkozik a törvény? Demcsák Zsuzsa ittasan vezetett, elkapták, de nem vették el a jogosítványát? Mindenféle hírek keringenek, jó lenne tudni, mi történt valójában” – írta közösségi oldalára a politikusnő.
Forrás: Borsonline
 
 


 
 

 
 
Eljárást indítottak az ittasan vezető Demcsák Zsuzsa ellen

Feliratkozás hírlevélre

Kiemelt médiatámogatók

Copyright 2016 sztarparty.hu Minden jog fenntartva!

webáruház készítés: 24works